Twój Niemowlaczek - serwis dla młodych matek Strona startowa    Twój Niemowlaczek - serwis dla młodych matek Dodaj do ulubionych     Projektowanie stron WWW, Toruń DRUKUJ
Forum
Chat
Blog
Niemowlaczek
Twój mały skarb
Forum     Chat
 

Dania ze słoiczków czy domowe obiadki?

       Tytułowe pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Na rynku produktów tworzonych z myślą o dzieciach, znaleźć można mnóstwo smaków. Mięsa, warzyw, owoców. Wszystko to zamknięte szczelnie, w małych słoiczkach. Kolorowe opakowania kryją w sobie gładkie puree, małe kawałeczki poszczególnych produktów, by dzieci w danym wieku radziły sobie z ich przełykaniem. Mamy więc do wyboru przekąski, desery, dania główne i wiele innych. To już niemalże styl żywienia, który rodzice wybierają głównie ze względu na wygodę. A co z wartościami odżywczymi i wyrabianiem prawidłowych nawyków żywieniowych?

      





       Atestowane, kontrolowane, ale czy pewne...

       Niewątpliwie za wyborem dań ze słoiczków przemawia wygoda. Taki produkt można zabrać ze sobą w podróż. W domu zaś nakładamy dziecku odpowiednią porcję, a resztę chowamy do lodówki i możemy przechowywać nawet 48h. Gama produktów do wyboru jest tak duża, że w ciągu tygodnia dziecko ma szansę spróbować tak wielu smaków, jakich domowe posiłki nie będą w stanie mu zaoferować. Dla zapracowanych rodziców to duże udogodnienie.

       Do tego dochodzi kwestia kontroli i atestów, jakim podlegają produkty dla dzieci. Dokładnie wyselekcjonowane produkty poddawane są rozmaitym procesom, uwzględniającym ściśle przestrzegane procedury. Samodzielnie wybierając produkty do przygotowywania posiłków, nie mamy pewności, co do ich jakości. Oczywiście możemy postawić chociażby na ekologiczny warzywniak. Niestety i w tym wypadku znajdziemy sprzedawców, jak i producentów, których produkty wcale nie pochodzą z upraw ekologicznych, a jedynie zostały takowymi nazwami opatrzone.

       Pod wątpliwość zostaje poddana kwestia wartości odżywczych produktów ze słoików. Nie da się ukryć, że warzywa i owoce poddawane procesom na skalę masową, mogą oferować mniej wartości odżywczych. Ich składniki są gorzej przyswajane przez organizm dziecka. Do tego dochodzą niekiedy zbyt duże ilości sztucznych dodatków - cukrów, jak i soli.

       Kompromisowe rozwiązania

       Zarówno dania w słoiczkach, jak i te przygotowywane w domu, to zalety oraz wady. Za kupnem słoiczków przemawia przede wszystkim oszczędność czasu i komfort. Taki produkt można z powodzeniem zabrać ze sobą w podróż. Poza tym rodzic nie musi martwić się o to czy dobrze zbilansował posiłek dziecka.

       Domowe dania to jednak również możliwość zaproponowania wielu smaków. Do tego stała kontrola nad składnikami, które trafiają na talerze naszych pociech. To ważne w szczególności, gdy nasz maluch zmaga się z jakąś alergią pokarmową. Gotowanie w domu jest dużo tańsze, w porównaniu do jednego opakowania produktu gotowego, który kosztuje nawet kilka złotych. Mając sprawdzone sklepy i punkty żywności, co do których pochodzenia produktów jesteśmy pewni, gotowanie na własną rękę sprawdza się równie doskonale. Minusem jest czas poświęcony na przygotowanie poszczególnych posiłków.

       Najlepsze rozwiązanie? Połączyć jedno z drugim. Gdy tylko jest to możliwe, stawiać na domowe gotowanie, a w podróży stosować gotowe produkty. W obydwu przypadkach pamiętając jednak o sprawdzeniu źródła pochodzenia poszczególnych produktów, daty ważności, jak i składu zawartego na opakowaniu. Tak jak interesuje nas wysokiej jakości odzież dla dzieci e-Pela.com, tak tym bardziej w przypadku żywienia, winniśmy stawiać na najwyższą jakość.

       Dobre nawyki żywieniowe

       Dziecko z każdym kolejnym rokiem życia nabywa nowych umiejętności. Także w kwestii jedzenia. Poznaje nowe smaki, odmienną konsystencję, jest w stanie radzić sobie z gryzieniem coraz większych i twardszych kawałków. Uczy się smaków, kolorów, zapachów. Czyli tego, czego nie da mu gotowe danie ze słoiczka.

       Nawyki żywieniowe decydują o prawidłowym rozwoju żuchwy i szczęki, a także o pracy układu pokarmowego. Stąd wybór dań w słoikach, dostosowanych do wieku i gustów smakowych dzieci, nie musi być złym, ale zachowując stosowną częstotliwość. Decydując się na gotowe danie w podróży i wtedy, gdy czas nie pozwala na domowe gotowanie. A na co dzień warto samodzielnie szukać produktów spożywczych i przyrządzać z nich smaczne dania dla maluchów.

      



Prześlij znajomym:        


 
 
Loading

Serwis poleca