Powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii Zespół Ekspertów obradował w dniu 19.09.2007. Celem spotkania było opracowanie, na podstawie przeglądu piśmiennictwa i zaleceń praktyk żywieniowych w innych krajach oraz zasad globalnych, zasad żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy.
Zalecenia mają na celu przedstawienie zasad prawidłowego żywienia
dzieci w wieku
1 – 3 lata tak, by razem innymi ważnymi
elementami kształtowania zdrowia i optymalnego rozwoju
intelektualnego, zapewniały prawidłowe wzrastanie oraz zmniejszały
ryzyko otyłości i niedożywienia. W szczególności,
przestrzeganie tych zasad może, zgodnie z obecnym stanem wiedzy,
zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2 i
otyłości.
Czytaj dalej -> ...
Dieta
dziecka w wieku 1-3 lat powinna być urozmaicona pod względem doboru
produktów. Pełnowartościowy (dobowy) jadłospis powinien
uwzględniać produkty z 5 grup żywności:
1- mięso, ryby, wędliny,
jaja;
2- mleko i przetwory mleczne,
3 – warzywa i owoce,
4 – przetwory zbożowe,
5 – tłuszcze roślinne.
Urozmaicanie jadłospisu oraz stopniowe wprowadzanie i przyzwyczajanie dziecka do nowych produktów jest konieczne do akceptacji szerokiego asortymentu produktów i potraw zapewniających optymalne pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Korzystne jest spożywanie w ciągu dnia przez dziecko 5 - 4 posiłków. Należy unikać podjadania między posiłkami oraz oglądania telewizji lub zabawy w czasie posiłków. Kierowanie się apetytem dziecka i jego aktywnością fizyczną najlepiej zapobiegają jego przekarmianiu lub niedożywieniu. Rozwój fizyczny dziecka powinien być oceniany na podstawie siatek rozwoju fizycznego, np. opracowanych przez WHO.
Nadmierne spożycie energii, białka i tłuszczu, szczególnie
tego, w którym przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, sprzyja
nieprawidłowemu podwyższeniu stężenia cholesterolu i – w
połączeniu z nadmiernym spożywaniem energii oraz przy braku ćwiczeń
fizycznych
– stanowi o zagrożeniu ujawnienia się w
przyszłości chorób wieku dorosłego (choroba niedokrwienna
serca), a wcześniej, może zwiększać ryzyko wystąpienia otyłości.
Podobne zagrożenie dla ujawnienia się osteoporozy stwarza dieta
powodująca niedobory zawartości wapnia.
Z regulacją prawidłowego składu flory jelitowej oraz wpływem na regulacje innych funkcji przewodu pokarmowego, w tym funkcji motorycznych, wiąże się spożycie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Ważnym aspektem Zaleceń jest też zapobieganie takim skutkom nieprawidłowego żywienia jak niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, co jest szczególnie ważne wobec ujemnego wpływu niedoboru żelaza na rozwój psychosomatyczny.
Podstawą realizacji zasad Zaleceń jest dostępność pożywienia. Oznacza to, że zarówno w domu, jak również w warunkach opieki nad dzieckiem poza domem, konieczna jest taka organizacja posiłków, która zapewni jakościowo i ilościowo odpowiednią podaż pożywienia.
Aby Zalecenia żywieniowe mogły odnieść spodziewany skutek, oprócz realizacji ich zasad, konieczne jest wpojenie dziecku zwyczaju codziennej aktywności fizycznej.
|
2 lata / kg masy ciała |
3 lata / kg masy ciała |
2 lata / dzień |
3 lata / dzień |
Chłopcy |
82 kcal/kg (345 kJ/kg) |
84 kcal/kg (350 kJ/kg) |
950 kcal (4 MJ) |
1125 kcal (4,7 MJ) |
Dziewczęta |
80 kcal/kg (335 kJ/kg) |
81 kcal/kg (339 kJ/kg) |
850 kcal (3,6 MJ) |
1050 kcal (4,4 MJ) |
W odniesieniu do zapotrzebowania energetycznego przydatne jest określenie potrzeb energetycznych, bez uwzględnienia białka – tzw. energia pozabiałkowa – oraz, osobno, potrzeb dotyczących białka.
Średnio – jak to wynika z tabeli - zalecana ilość energii pozabiałkowej dla dzieci w wieku 2 – 3 lata wynosi 80 kcal/kg/dzień.
Rozkład podaży energii pozabiałkowej powinien wynosić:
60% - 65% z węglowodanów
z ograniczeniem podaży dodatkowego cukru do maksymalnie 20% całkowitej podaży energii, przy czym mniejsze ilości są rekomendowane, co oznacza w praktyce unikanie żywności i napojów dosładzanych
35% - 40% z tłuszczu
z ograniczeniem podaży tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe typu trans i cholesterol.
Podaż białka w wieku 13 – 36 miesięcy powinna wynosić około 1 g/kg masy ciała.
Zalecane spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić ok. 10 – 15 g/dzień (maksymalnie 19 g/dzień), co w praktyce oznacza spożywanie produktów z pełnego ziarna (grube kasze, razowe pieczywo), warzyw i owoców.
W diecie dziecka w wieku 13 - 36 miesięcy koniecznie należy
uwzględnić podaż wapnia i witaminy D. Zapotrzebowanie na wapń w
tym okresie życia wynosi 800 - 1000 mg (co odpowiada 400
ml mleka i 150 g jogurtu i 30 g żółtego sera). Zapotrzebowanie
na witaminę D3 wynosi 400 j.m. dziennie.
1. |
Należy codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż. |
2 |
Należy spożywać codziennie produkty nabiałowe, takie jak mleko (w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci w wieku poniemowlęcym), maślankę, kefir lub jogurt; dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia ze zmniejszoną zawartością tłuszczu. |
3. |
Należy codziennie jeść warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce.
|
4. |
Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa – trzy razy w tygodniu, a jajka kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso. |
5. |
Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa – trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry. |
6. |
Wskazane jest spożywanie ryb, jeden - dwa razy w tygodniu.
|
7. |
Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego. |
8. |
Należy ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych.
|
9. |
Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę. |
10. |
Dziecko powinno codziennie ćwiczyć fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu. |
doc. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska – konsultant krajowy ds. pediatrii; Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka, Instytut „Pomnik –Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka – Szafarska – Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, prezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
prof. dr hab. Hanna Kunachowicz – Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa,
prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk – Klinika Pediatrii Instytut „Pomnik –Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
prof. dr hab. n. med. Witold Lukas – konsultant krajowy ds. medycyny rodzinnej,
prof. dr hab. n. med. Józef Ryżko – Klinika Gastroenterologii Hepatologii i Immunologii Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha – Przewodniczący Komisji Żywienia Dzieci i Młodzieży Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, Klinika Gastroenterologii Hepatologii i Immunologii Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
dr Anna Stolarczyk - Klinika Gastroenterologii Hepatologii i Immunologii Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska – członek Komitetu Żywienia ESPGHAN, II Katedra Pediatrii, Akademia Medyczna w Warszawie
prof. dr hab. n. med. Krystyna Wąsowska – Królikowska – Klinika Alergologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
dr Halina Weker – Instytut Matki i Dziecka, Warszawa