Odporność to zespół reakcji obronnych, których celem
jest neutralizowanie lub eliminowanie obcych dla organizmu
substancji. Zadanie to realizuje układ immunologiczny, zwany
też odpornościowym. Układ immunologiczny stanowi zintegrowaną
sieć narządów, tkanek, komórek i cząsteczek
chemicznych, które współpracują podczas obrony
organizmu przed zakażeniami, z utrzymaniem tolerancji wobec
czynników nieszkodliwych, takich jak „własne”
antygeny i alergeny organizmu. W proces ten zaangażowane są
leukocyty krążące, naczynia limfatyczne oraz narządy limfatyczne
takie jak: grasica, szpik kostny, śledziona, węzły chłonne oraz
tkanka limfatyczna związana ze skórą, błonami wewnętrznym
naczyń krwionośnych, błonami śluzowymi zlokalizowanymi w przewodzie
pokarmowym, układzie oddechowym, układzie moczowo-płciowym, a także w
śliniankach.
Czytaj dalej -> ...
Rozwój kompetencji immunologicznych rozpoczyna się już w okresie życia wewnątrzmacicznego. Początek rozwoju grasicy i śledziony oraz pojawienie się limfocytów we krwi płodu przypada na 2. miesiąc życia płodowego. Pod koniec 3. miesiąca życia płodowego funkcja immunologiczna grasicy jest już znacząca, powstają immunokompetentne limfocyty T, limfocyty B oraz pojawiają się immunoglobuliny (M, D, G, A). W drugim etapie następuje kształtowanie odporności humoralnej związanej z wytwarzaniem przeciwciał. W chwili narodzin układ immunologiczny jest niedojrzały, jednak rozwija się z wiekiem w wyniku stymulacji antygenowej i prawidłowego żywienia. Organizm noworodka po urodzeniu wyposażony jest we własne przeciwciała IgM oraz otrzymane od matki przez łożysko IgG. W ten sposób kształtuje się czasowa bierna odporność noworodka.
W ciągu
trzech pierwszych miesięcy życia niemowlę stopniowo traci przekazane
mu przez matkę immunoglobuliny, a zdolność do produkcji własnych
immunoglobulin jest ograniczona nawet do 12.-18. miesiąca życia.
Okres ten określany jest jako „luka odpornościowa”.
Istotne zwiększenie stężenia immunoglobulin (IgG) następuje
systematyczne od drugiego półrocza życia dziecka
i dopiero
w wieku 15 lat zbliżone jest do wartości u dorosłych. Na podstawie
prowadzonych badań uważa się, że pełną zdolność do produkcji IgM
dziecko osiąga około 12. miesiąca życia, IgG najprawdopodobniej
w wieku szkolnym, a IgA około 12. roku życia. Na podkreślenie
zasługuje fakt, że efektywna produkcja przeciwciał na antygeny
bakterii otoczkowych pojawia się dopiero około 2. roku życia.
Chociaż dojrzewające w miarę rozwoju dziecka mechanizmy obronne
wydają się w pełni zabezpieczać potrzeby rosnącego organizmu, to
jednak powszechnie uważa się, że odpowiedź immunologiczna
nie jest efektywna na równi z układem odpornościowym osoby
dorosłej. Znajomość dynamiki rozwoju odpowiedzi immunologicznej
dziecka jest bardzo ważna dla zrozumienia mogących się pojawić
lub ujawnić w danym wieku zaburzeń układu odpornościowego.
Zespoły wrodzonych niedoborów odporności są rzadkie, ale mogą być przyczyną nawracających, ciężkich zakażeń u dzieci. Natomiast wtórne zaburzenia odporności są konsekwencją upośledzenia odpowiedzi immunologicznej po przebytej chorobie lub w wyniku działania różnych czynników. Szczególnie zwiększona predyspozycja na zakażenia wirusowe, bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze może ujawniać się u dzieci w okresie tzw. „luki odpornościowej”, a więc w pierwszych latach życia. Rozwój zakażeń w dużym stopniu zależy od odporności wrodzonej, ale również zależy od odporności nabytej, która jest modelowana i kontrolowana w ciągu całego życia, jako odpowiedź na czynniki środowiskowe. Wiele czynników może prowadzić do stałego lub okresowego upośledzenia odporności u dzieci. Bardzo ważna jest więc znajomość tych czynników, które mogą mieć wpływ na kształtowanie odporności u dzieci, szczególnie w pierwszych latach życia.
Na kształtowanie humoralnej odporności czynnej u dzieci główny
wpływ mają antygeny zewnątrzpochodne, przede wszystkim pod postacią
szczepień ochronnych i zakażeń.
W nabywaniu, kształtowaniu i
wzmacnianiu odporności u dzieci ważną rolę odrywa higieniczny tryb
życia, regularne wietrzenie mieszkania i dbanie o odpowiednią
wilgotność powietrza, częste przebywanie i zapewnienie dziecku ruchu
na świeżym powietrzu, okresowa zmiana klimatu, prawidłowe ubieranie
dziecka, a także prawidłowa dieta. Bardzo ważne jest również,
aby nie narażać dzieci na działanie związków
zanieczyszczających powietrze, dym tytoniowy, stres, unikać kontaktów
z dziećmi chorymi oraz przebywania w dużych skupiskach ludzi,
szczególnie w okresach nasilonych infekcji. Należy
również pamiętać, że nawracające infekcje mogą wtórnie
zaburzać odporność, a z kolei częste stosowanie antybiotyków
może zaburzać stymulację układu odpornościowego.
Kluczową rolę w rozwoju i zapewnieniu optymalnego funkcjonowania komórek układu immunologicznego odgrywa żywienie. Dostarczanie z dietą prawidłowej ilości energii, białka, długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, prebiotyków, witamin i związków mineralnych korzystnie wpływa na charakter odpowiedzi immunologicznej. Natomiast niedożywienie i niedobór kilku z tych składników, szczególnie w tzw. „krytycznych okresach życia”, tj. okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa, może przyczyniać się do rozwoju zaburzeń odporności.
Biorąc pod uwagę fakt, że układ odpornościowy dzieci w pierwszych
latach życia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i nie zapewnia
dostatecznej ochrony przed infekcjami, należy unikać czynników,
które mogą doprowadzać do zaburzeń funkcjonowania układu
odpornościowego oraz stymulować rozwój mechanizmów
obronnych poprzez prowadzenie higienicznego stylu życia oraz
dostarczanie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do
prawidłowego rozwoju, funkcjonowania
i wzmacniania układu
immunologicznego.
Dr
hab. n. med. Elżbieta Pac-Kożuchowska