Ciekawostki
do zastosowania w dziecięcym jadłospisie
Dzienne
zapotrzebowanie na sól wynosi około 3 g i pokrywamy je jedząc
niesolone pokarmy, ponieważ chlorek sodu (sól)
występuje w naturalnych pokarmach.
Pierwsze
trzy lata życia dziecka to czas najintensywniejszego rozwoju i
wzrastania organizmu, do którego niezbędne są odpowiednie
dawki składników mineralnych i białka.
Nawet
do 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę D3
może być „wyprodukowane” czyli uaktywnione w skórze
dziecka pod wpływem światła słonecznego.
Okres
do 3. roku życia to czas, w którym kształtują się nawyki
żywieniowe dziecka na całe życie – warto zadbać, by od
początku dziecko jadło zdrowo!
Zapotrzebowanie
dziecka na białko zależy od masy jego ciała. Dziecko powinno
otrzymać dziennie 1 gram białka na kilogram masy ciała.
Białko
powinno pochodzić z różnych produktów. Pokarmy bogate
w białko to mleko, sery, twarogi, mięso, ryby, jaja.
2
szklanki mleka (najlepiej mleka modyfikowanego!), kubeczek jogurtu i
30 g sera wystarczą by pokryć dzienne zapotrzebowanie dziecka na
wapń.
20%
zapotrzebowania na witaminę D3 pokryją
pokarmy: tłuste ryby, masło, tran, wątróbka i mleko.
Zamiast
soli wskazane jest dodawanie do potraw mieszanek ziołowych, np.
rozmarynu, estragonu, kopru, majeranku.
Dobrym
żródłem żelaza są także warzywa strączkowe, chleb
pełnoziarnisty, morele, sałata.
Niedobór
jodu u dzieci zmniejsza zdolność uczenia się i spowalnia wzrost
i rozwój fizyczny.
Żelazo
z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się gorzej niż z
produktów mięsnych – tylko w 1%.
Mleko
krowie zawiera obciążające nerki dziecka zbyt duże ilości białka
i sodu oraz niekorzystne dla organizmu małego dziecka nasycone kwasy
tłuszczowe. Zbyt mało jest w nim natomiast żelaza, nienasyconych
kwasów tłuszczowych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju
witamin A, D, E i C.
Najlepiej
przyswajalne (wchłania się w około 20%) jest tzw. żelazo hemowe,
tj. z czerwonego mięsa, podrobów zwierzęcych (zwłaszcza z
wątróbki).
W
ciągu całego życia potrzeba zaledwie kilka gramów jodu,
jednak ta niewielka ilość jest niezwykle istotna dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu dziecka.
Banany,
cykoria, pory, karczochy, szparagi, czosnek, cebula, rośliny
strączkowe oraz zboża (owies i jęczmień) są bogatym źródłem
prebiotyków, które wzmacniają układ
odpornościowy dziecka. Prebiotyki zawierają również niektóre
mleka modyfikowane.
Częstym
problemem wśród dzieci jest niedobór żelaza
prowadzący do anemii. By mu zapobiec, należy podawać dziecku
produkty bogate w żelazo.
Bogatym
źródłem jodu są ryby morskie, owoce morza, sól
nie oczyszczona lub jodowana, żółtko jaj, sałata,
wołowina i mleko modyfikowane.
Układ
odpornościowy ma dobrą pamięć! Kiedy groźne bakterie dostają się
do organizmu, układ odpornościowy na podstawie wcześniejszych
„doświadczeń” uczy się, jak bronić przed nimi organizm.
Kiedy te same bakterie atakują ponownie, pamięta już, jak z nimi
walczyć i robi to efektywniej niż poprzednio.
Jelita
są największym organem ludzkiego ciała. U dorosłych mają 6-7metrów
długości, a ich powierzchnia ma aż 400 m2 – tyle co
powierzchnia kortu tenisowego!
Zanim
dziecko się urodzi, w jego jelicie nie ma żadnych bakterii.
Zaczynają one kolonizować jelita tuż po przyjściu dziecka na świat.
Prebiotyki
są specjalnym typem błonnika, którym żywią się „dobre”
bakterie żyjące w jelitach. Dzięki nim bakterie mnożą się i
wzmacniają system odpornościowy.
„Dobre”
bakterie, takie jak bifidobacterie, wspierają rozwój
układu odpornościowego dziecka.