W pewnym okresie żywienia może nadejść tak zwany kryzys laktacyjny, który polega na tym, że mama ma uczucie "pustki w piersiach", a dziecko dalej głodne...Często rodzice zestresowani że w piersiach nie ma mleka, podają butelkę, a to już początek końca karmienia piersią.
Światowa Organizacja Zdrowia(WHO) zaleca karmienie dziecka wyłącznie
piersią do około 6 miesiąca życia. Nie wykazano korzyści płynących z
wcześniejszego rozszerzania diety, a u niemowląt z rodzin obciążonych
alergicznie, może to być wręcz szkodliwe.
Czytaj dalej -> ...
Dietę należy rozszerzać w tym okresie dlatego, ponieważ :
Dietę należy dostosowywać zarówno do potrzeb dziecka, jak i do jego upodobań smakowych - niektóre dzieci wolą smaki kwaśne (np. jabłko) inne bardziej słodkie,( np. marchewka) Należy ją rozszerzać powoli, i stopniowo-jeden produkt na kilka dni, aby w razie wystąpienia objawów nietolerancji łatwo było zidentyfikować źródło.(wysypka, wymioty, biegunka)
Warto pamiętać, aby podawać dziecku pokarmy początkowo w niewielkich ilościach na zasadzie "rozsmakowywania", częstowania, stopniowo zwiększając porcje, utrzymując ilość karmień piersią wg, potrzeb dziecka.
Co do częstości podawania dodatkowego pokarmu zaleca się w wieku 6-8 m.ż. około 2-3x/dzień, 9-11m.ż około 3-4x/dzień a 12-24 m.ż około 4-5x/dzień
Rozpoczynamy od produktów najmniej alergizujących-owoców i soków owocowych, warzyw, kasz bezglutenowych.
Mleko i produkty mleczne wprowadzać po pierwszym roku życia. Nie podajemy cukru i słodyczy, można je zastąpić świeżymi owocami, domowymi dżemami, należy również unikać soli kuchennej.
Warto pamiętać, aby nowe produkty podawać zawsze łyżeczką lub kubeczkiem
np. niekapek, nie podawać butelki ze smoczkiem, aby nie zaburzyć sposobu
ssania piersi przez dziecko.
Najlepiej korzystać ze świeżych warzyw i owoców naszej strefy klimatycznej.
Są to zalecenia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.
Komitet Upowszechniania
Karmienia Piersią