Niemowlaczek
Twój mały skarb
Forum     Chat
 

Gerber - gwarancja bezpieczeństwa dla Twojego maleństwa

gerber

       Jakiś czas temu w sieci pojawiły się niepokojące doniesienia: stwierdzono obecność MOM w słoiczkach Gerber. Ta informacja wywołała panikę wśród mam, które do tej pory uważały firmę Gerber za godną zaufania. Uspokajamy - MOM w gerber nie stanowi już, ale i nie stanowił zagrożenia dla maluchów. Po pierwsze - produkty zostały wycofane ze sprzedaży. Po drugie MOM u Gerber różnił się znacznie składem i jakością, a jego zastosowanie to w pełni przemyślane rozwiązanie.

      
Czytaj dalej -> ...




       Za co mamy kochają dania Gerbera?

       Słoiczki dla niemowląt to bardzo wygodna i doceniana przez większość mam - szczególnie tych zabieganych lub świeżo upieczonych - forma przygotowania posiłku dla maluch. Ich niewielkie gabaryty umożliwiają bezproblemowe zabranie w podróż, a łatwa dostępność sprawia, że są praktycznie zawsze pod ręką. Mamy cenią też słoiczki Gerber za idealne proporcje. Dzięki temu zyskują pewność, że w każdej porcji serwują maluchom odpowiednią ilość witamin, białka czy innych składników odżywczych, ważnych na określonym etapie rozwoju ich pociech. Warto też podkreślić, że gotowe dania Gerber to doskonały i prosty sposób na rozszerzenie diety dziecka, w sposób całkowicie bezpieczny dla niego. W ten sposób łatwiej też uniknąć problemu ze zbyt wczesnym włączeniem smaku czy produktu, który nie jest przeznaczony dla danego wieku malucha. Dania te nie posiadają też w swoim składzie konserwantów - bardzo niebezpiecznych dla małych dzieci.

       Jak powstają dania Gerber?

       Zanim jakikolwiek produkt sygnowany logo Gerber trafi na półki sklepowe, podlega niezliczonej liczbie testów. Oceniają one każde danie pod kątem: jakości składników czy też ich właściwych proporcji. Testy opierają się na bardzo surowych normach - 100 razy bardziej rygorystycznych niż w przypadku tych, obowiązujących produkty dla dorosłych. Dania słoiczkowe Gerber poddawane są następnie procesowi pasteryzacji. Polega on na podgrzaniu zawartości zamkniętego słoiczka do temperatury powyżej 60 stopni. Dzięki temu, przez bardzo długi czas zachowuje świeżość.

       MOM u Gerbera

       Skrót MOM oznacza ,,mięso oddzielanego mechanicznie". Jego skład stanowią: błony, chrząstki, ścięgna oraz fragmenty skóry. MOM w słoiczkach Gerber miało zupełnie inny skład. Były to - co potwierdził sam producent - drobiowe korpusy. Zostały one wykorzystane w dwóch rodzajach posiłków dla dzieci od 7 miesiąca życia: z indykiem oraz z kurczakiem. Wykorzystanie MOM w słoiczkach, producent motywował, iż jedynie w ten sposób mógł uzyskać całkowicie bezpieczną dla tak małych dzieci konsystencję. Poza tym użyte mięso pochodziło od sprawdzonych producentów mięsa drobiowego, którzy spełniają najwyższe standardy europejskie pod kątem jakości surowca, jak i metod jego pozyskiwania. Przeszło też specjalną obróbkę pod potrzeby firmy. Gerber podkreślał przy tym, że także dania z MOM w składzie, spełniają bardzo rygorystyczne normy krajowe, jak i obowiązujące w UE stawiane żywności dla niemowląt i małych dzieci. W trosce o spokój mam oraz, by uciszyć niezdrowe spekulacje, firma wycofała feralne słoiczki.

       Reasumując, Gerber użył MOM w daniach słoiczkowych, ale wybrał zupełnie niegroźny dla dzieci skład. Zrobił to w trosce o ich bezpieczeństwo, ale również kierując się specyficznym potrzebom małych organizmów.



Prześlij znajomym:        


 
 
Loading

Serwis poleca